Arjen van der Cruijsen Lichtontwerp

Hoe je met duurzame verlichting bijdraagt aan een beter milleu

Nachtelijke panorama van Europa: Doe jij ook mee met de Nacht van de Nacht?

Op 30 oktober 2021 vindt de zeventiende editie van de Nacht van de Nacht plaats. Bedrijven, gemeenten en particulieren doen zoveel mogelijk hun verlichting uit om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energieverspilling. Iedereen kan meedoen, ook kleine bedrijven. Een betere nacht begint tenslotte bij jezelf. Lees in dit artikel hoe je met duurzame verlichting bijdraagt aan een beter milieu.

Nacht van de Nacht 2021

De Nacht van de Nacht is een initiatief van de provinciale Natuur- en Milieufederaties om Nederland donkerder en duurzamer te maken. In de nacht van 30 oktober doven de deelnemers de lichten zoveel mogelijk. In de duisternis die hierdoor ontstaat vinden verschillende activiteiten plaats, zoals sterren kijken, nachtdieren spotten en culturele uitjes. 

Doe jij ook mee aan de Nacht van de Nacht 2021? Doof dan bijvoorbeeld de verlichting van je kantoor- en bedrijfspanden, reclameverlichting en terreinverlichting. Kijk verder in de activiteitenkalender van de Nacht van de Nacht om te zien wat er bij jou in de buurt wordt georganiseerd of meld je eigen activiteiten aan. 



Lichtvervuiling en lichthinder

Wat is precies het probleem met de verlichting in Nederland? Waarom moet het donkerder worden? Dit heeft alles te maken met lichtvervuiling en lichthinder. De NSvV, het onafhankelijke kenniscentrum voor licht en verlichting, definieert lichtvervuiling als de som van alle negatieve effecten van kunstlicht op de omgeving, inclusief het effect van hinderlijk licht. Lichthinder is het optreden van overlast bij mens, natuur of dier ten gevolge van kunstmatig licht.

Wat zijn voorbeelden van negatieve effecten van kunstlicht? De Nacht van de Nacht heeft ze overzichtelijk op een rijtje gezet:

  • Gezondheid: lichaamsfuncties en gedragingen vertonen een 24-uursritme dat ontregeld raakt door te veel blootstelling aan licht, wat kan leiden tot een verstoorde slaap en verstoord herstelvermogen.
  • Natuur en dieren: het groeivermogen van planten wordt aangetast door voortdurende blootstelling aan licht en verschillende dieren als trekvogels, amfibieën en nachtvlinders worden verstoord en gedesoriënteerd door te veel licht gedurende de nacht.
  • Economie: verlichting maakt de 24-uurseconomie mogelijk, maar er zijn ook nadelen. Zo verspil je energie en geld als je de verlichting onnodig aan laat staan en behaal je juist concurrentievoordeel door aandacht te schenken aan het milieu.
  • Veiligheid: meer licht zorgt voor meer veiligheid is vaak de gedachte, maar dit is achterhaald. Inbrekers hebben bijvoorbeeld licht nodig om in te breken en ze vallen juist op als ze zelf licht in het donker moeten creëren hiervoor.
  • Verkeer: te veel licht verblindt automobilisten en reclameverlichtingen zorgen voor afleiding. Te veel licht draagt dus onbedoeld bij aan de onveiligheid in het verkeer.

Wil je als gemeente aan de slag met duurzaamheid? In een eerder verschenen artikel lees je alles over duurzame openbare verlichting en mogelijke subsidies.



Duurzame verlichting en bedrijven

Uit onderzoek van de Natuur- en Milieufederaties blijkt dat 71% van de bedrijven ’s nachts onnodige verlichting had branden. Daarvan had 42% de binnenverlichting aan, 33% de buitenverlichting en 25% van de bedrijven had zowel binnen als buiten de verlichting branden. Voor dit onderzoek zijn 1588 bedrijven ad random gefotografeerd in verschillende gemeenten in alle provincies van Nederland. 

Bedrijven verspillen met deze onnodige nachtelijke verlichting jaarlijks zo’n 536 miljoen kWu. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van 150.000 huishoudens. Door de verlichting te verduurzamen en onnodige verlichting uit te doven, draag je als bedrijf direct bij aan een beter milieu. Bovendien bespaar je zowel op energie als kosten. 

Een verlichte straat met grachtenpanden in Amsterdam

Praktische tips voor duurzame verlichting

De NSvV stelt de volgende vuistregel voor duurzame en efficiënte verlichting: donker waar het kan, licht waar het moet. Oftewel, weeg de noodzaak of wenselijkheid van de verlichting af tegen het energieverbruik en het effect op mens, dier en natuur.

 

Verlichting is in sommige situaties negatief, maar heeft natuurlijk ook veel positieve kanten. Licht zorgt bijvoorbeeld voor de sociale veiligheid op straat, communiceert jouw boodschap, trekt bezoekers naar winkelgebieden en horecagelegenheden en zorgt voor het nodige zicht op kantoor- en productiewerkplekken.

 

De volgende tips helpen je als bedrijf of organisatie om de verlichting te verduurzamen:

  • Verlicht op maat, dus alleen waar het nodig is, wanneer het nodig is en geen hoger lichtniveau dan nodig. Weeg dus goed de voor- en nadelen en de noodzaak van de verlichting af.
  • Zet lampen aan en uit door middel van bewegings- en warmtesensoren, in plaats van ze de hele nacht te laten branden. Dit werkt ook nog eens afschrikkend voor inbrekers.
  • Schakel een lichtontwerper in om mee te denken over duurzame verlichting. Een lichtontwerper weet precies hoe je beschikbaar daglicht optimaal inzet, overbelichting voorkomt en duurzame en kostenefficiënte materialen aanschaft. 
  • Gebruik zo laag mogelijke lichtniveaus. Voor het menselijke oog is het vaak niet zichtbaar als het licht 20% minder fel is. Zo bespaar je dus veel energie en geld. 
  • Zet de verlichting zo efficiënt mogelijk in. Richt de verlichting van gebouwen en reclameverlichting bijvoorbeeld zoveel mogelijk naar beneden en zet het ’s nachts uit. Plaats daarnaast enkel lichtbronnen waar nodig en verdeel ze gelijkmatig over de ruimte. 

Wil je als gemeente aan de slag met duurzaamheid? In een eerder verschenen artikel lees je alles over duurzame openbare verlichting en mogelijke subsidies.

 

 

Een sterrenhemel tijdens de Nacht van de Nacht

Hoe goed scoort jouw organisatie op duurzame verlichting?

Met duurzame verlichting draag je bij aan een beter milieu en voorkom je energieverspilling. Doe bijvoorbeeld mee aan de Nacht van de Nacht 2021 en vraag zo aandacht voor de negatieve effecten van lichtvervuiling en lichthinder voor mens, dier en natuur. Daarnaast is het goed voor zowel het milieu als je bedrijf of organisatie om te investeren in efficiënte en duurzame verlichting voor het hele jaar.

Wil je weten hoe goed jouw bedrijf of gemeente op dit moment al scoort op duurzame verlichting? Doe dan een Light Scan om te ontdekken wat jouw uitdagingen en kansen zijn. Of neem direct contact op met Arjen van der Cruijsen Lichtontwerp voor persoonlijk advies over duurzame verlichting. Zo zet je de voordelen van verlichting in voor jouw bedrijf, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een beter milieu.

Lees op onze website meer over duurzaam en kostenefficiënt lichtontwerp voor de openbare ruimte. Of neem contact op om te overleggen over de mogelijkheden.

Over de auteur
Arjen van der Cruijsen werkt sinds 2012 als lichtontwerper. Daarvoor rondde hij de Master in Architecturaal Lichtontwerp af aan de Polytechnische Universiteit van Madrid. Hij ontwerpt licht voor bedrijven, overheden en particulieren op basis van de nieuwste technieken en inzichten. Dit doet hij volgens de filosofie: Licht draait om jou. Het laat je zien, kijken en verwonderen.

SHARE ON:
Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter

NIEUWSGIERIG?

Maak kennis met ons en ontdek hoe we jouw wereld kunnen verlichten. Duurzaam en kostenefficiënt.