Arjen van der Cruijsen Lichtontwerp

Wat je kunt verwachten van een lichtontwerper

Showroom waar goede verlichting de auto’s in de schijnwerpers zet

Heb je nieuwe verlichting nodig voor jouw kantoor, winkel, horecazaak of gemeente? Wil je een stadsplein of winkelgebied beter op laten vallen in het straatbeeld? Of wil je eindelijk eens iets doen aan de verlichting die je nu hebt? Bijvoorbeeld omdat klanten verblind worden door het licht, je medewerkers moe worden na een dag op de werkplek of het verkeerskruispunt onveilig is. Een professionele lichtontwerper brengt de beste lichtoplossing voor jou in kaart.

Maar wat kun je precies verwachten van een lichtontwerper? En wat zijn eigenlijk de voordelen van goede verlichting?

De voordelen van goede verlichting voor jouw bedrijf of gemeente

Iedereen begrijpt dat je licht nodig hebt om te zien in het donker. Maar wist je ook dat goede verlichting veel voordelen kent op het gebied van veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en marketing? Eerder maakten we al een volledig overzicht van alle voordelen van verlichting. Nu sommen we de belangrijkste op:

  • Licht zorgt voor veiligheid. Bijvoorbeeld op straat of in het verkeer, maar ook in productiehallen en winkels. Goede verlichting verlaagt namelijk de kans op vandalisme, inbraak, diefstal, verkeersongelukken en werkongevallen.
  • Licht bevordert de gezondheid. Human centric lighting op de werkplek verhoogt de tevredenheid, productiviteit en welbevinden van jouw werknemers. Bovendien voorkomt goede openbare verlichting lichthinder, waardoor het gezond is voor mens en milieu.
  • Licht draagt bij aan het halen van klimaatdoelstellingen. Een lichtontwerper zorgt voor het juiste licht op de juiste plek en het juiste moment. Niets meer of minder. Daarom is goede verlichting duurzaam, energiezuinig en kostenefficiënt.
  • Licht helpt jou met het halen van marketing- en omzetdoelen. Goede verlichting is onderdeel van jouw marketingverhaal. Het laat bijvoorbeeld jouw bedrijfspand of gemeentehuis goed opvallen in het straatbeeld of trekt de aandacht van de klant naar de juiste producten in jouw winkel of showroom.
Kantoorruimte wordt verlicht door natuurlijk daglicht

Lichtontwerp bespaart op kosten en voegt waarde toe

Hoe realiseert de lichtontwerper deze voordelen precies? En wist je dat hij ook kosten bespaart voor jouw bedrijf of gemeente?

 

Ten eerste voegt een lichtontwerper veel waarde toe door zijn kennis over de nieuwste lichttechnieken en duurzaamste oplossingen. Hij houdt zijn wetenschappelijke kennis op peil. Denk bijvoorbeeld aan kennis over techniek, fysica, optica, elektriciteit, ergonomie, milieukwesties en veiligheidsrichtlijnen. Hierdoor kan hij de beste lichtoplossing voor jouw bedrijf of gemeente realiseren.

 

Daarnaast werkt een lichtontwerper merkonafhankelijk en is hij onderdeel van jouw team. Net als een architect is zijn doel om de best mogelijke oplossing voor jou te vinden. Hij werkt hierbij onafhankelijk van de fabrikant en installateur. Hierdoor kan hij jou in alle fases goed adviseren en ook kosten besparen.

 

Eerder legden we al uit hoe je met duurzaam lichtontwerp op kosten kunt besparen. Nu zetten we de belangrijkste kostenbesparingen op een rijtje voor zowel de verlichtingsapparatuur als de operationele kosten.

 

Een lichtontwerper bespaart op kosten van de lampen en armaturen door:

  • jou te helpen met het vaststellen van het budget;
  • vanuit jouw specifieke behoefte te ontwerpen;
  • apparatuur aan te schaffen met de beste prijs-kwaliteitsverhouding;
  • offertes op te vragen bij verschillende fabrikanten om de beste prijs te krijgen;
  • samen met jou de beste lichtoplossing te realiseren binnen jouw budget.

Bovendien helpt de lichtontwerper jou met kosten besparen tijdens de hele levenscyclus van de lampen en armaturen. Hij bespaart op de exploitatiekosten door:

  • het beschikbare daglicht optimaal in te zetten, waardoor het energieverbruik omlaag gaat;
  • overbelichting te voorkomen door alleen het licht te realiseren dat jij echt nodig hebt;
  • verlichtingsapparatuur aan te bevelen met lage installatie- en onderhoudskosten om op de lange termijn goedkoper uit te zijn;
  • rekening te houden met de specifieke ruimte, kleurgebruik en reflectie, waardoor de verlichting zo efficiënt mogelijk ingezet kan worden.

Tot slot bespaar jij indirect op de kosten door de waarde die goede verlichting oplevert. Denk bijvoorbeeld aan de verbeterde arbeidsomstandigheden waardoor het verzuim van personeel daalt. Of hoe verlichting van jouw winkel, hotel of restaurant een trekpleister maakt voor klanten en investeerders.

 

Een duurzaam verlichte kantoorruimte

De verschillende stappen van lichtontwerp

Een lichtontwerper realiseert de voordelen van verlichting op een kostenefficiënte en duurzame manier. Maar welke stappen zet hij precies tijdens dit proces? Wat kun je verwachten als je met een lichtontwerper samenwerkt? We lichten de drie fases toe.

 

Een lichtontwerper zet verschillende stappen om het lichtplan te realiseren

1. De startfase

In de startfase staan de behoeften van jou als klant centraal. Wat zijn de kansen en uitdagingen voor de verlichting in jouw bedrijf of gemeente? En wat is jouw budget? In deze fase kijkt de lichtontwerper naar de volgende twee punten:

  • Jouw doelen en wensen. In de eerste stap formuleer je je doelstellingen samen met de lichtontwerper. Jouw wensen en ambities zijn hierbij het startpunt. Bovendien neemt de lichtontwerper desgewenst ook een enquête af over de wensen en voorkeuren van gebruikers of bezoekers.
  • Projectomschrijving. Wat zijn de kansen en uitdagingen van de verlichting in jouw bedrijf of gemeente? En wat is de omvang van het project? De lichtontwerper brengt dit in kaart en houdt hierbij rekening met jouw gewenste budget en timing.

 

2. De ontwerpfase

De ontwerpfase draait om het ontwerpen van de beste verlichting voor jouw bedrijf of gemeente. In deze fase krijgt het verlichtingsproject vorm, startend met een lichtconcept en eindigend met de precieze technische specificaties:

  • Lichtconcept en ontwerpideeën. Met behulp van alle verzamelde informatie schetst de lichtontwerper de eerste ontwerpideeën en moodboards voor de verlichting. Ook stelt hij de  richtlijnen en ontwerpregels vast.
  • Visualisatie van jouw lichtontwerp. De lichtontwerper maakt in 2D of 3D een visuele weergave van de verlichting, inclusief lichteffecten, -punten en -kleuren. Ook maakt hij een voorstel voor de armaturen en een budgetraming. Hij bespreekt deze uitvoerig met de klant. Alle opmerkingen, feedback en aanvullende wensen neemt hij vervolgens mee in het definitieve ontwerp.
  • Technische specificaties. Na het verwerken van de feedback van de klant werkt de lichtontwerper per ruimte het lichtontwerp uit in details. Deze uitwerking bestaat uit: lichtberekeningen, tekeningen, plattegronden, systeemdiagrammen, een materiaallijst en een gedetailleerde kostenraming.

 

3. De realisatiefase

Tijdens de realisatiefase wordt het lichtontwerp uitgevoerd. De lichtontwerper begeleidt dit proces zorgvuldig en ondersteunt waar nodig:

  • Contentcreatie. De lichtontwerper levert het grafisch ontwerp aan voor multimediaprojecten. Denk hierbij aan gobo-projecten en videocontent. Hij creëert alles wat nodig is voor de optimale aansturing van de lichtinstallatie. Bijvoorbeeld scènes voor verschillende tijdstippen, maar ook interactieve software of scripting. 

Projectservices. De lichtontwerper ondersteunt de uitvoering van het verlichtingsproject waar nodig. Hij is het aanspreekpunt voor de architect en de installateur. Ook geeft hij inkoopadvies om de beste prijs-kwaliteitsverhouding te garanderen. Tot slot ondersteunt hij de installateur bij het in bedrijf stellen van jouw verlichting.

 

Een verlicht gebouw is onderdeel van de Wet Blue-lichtroute in Waalwijk

Duurzaam lichtontwerp bespaart kosten en voegt waarde toe

Met duurzaam lichtontwerp ben je goedkoper uit. Daarnaast lever je met energiezuinig licht niet in op de veiligheid in bijvoorbeeld het verkeer. Door te investeren in goede verlichting pak je bovendien veel kansen op het gebied van gezondheid, zichtbaarheid en marketing. Een lichtontwerper adviseert jou over welke verlichting past bij jouw doelstellingen en wat kostenefficiënt is voor de lange termijn.

 

Over de auteur
Arjen van der Cruijsen werkt sinds 2012 als lichtontwerper. Daarvoor rondde hij de Master in Architecturaal Lichtontwerp af aan de Polytechnische Universiteit van Madrid. Hij ontwerpt licht voor bedrijven, overheden en particulieren op basis van de nieuwste technieken en inzichten. Dit doet hij volgens de filosofie: Licht draait om jou. Het laat je zien, kijken en verwonderen.

SHARE ON:
Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter

NIEUWSGIERIG?

Maak kennis met ons en ontdek hoe we jouw wereld kunnen verlichten. Duurzaam en kostenefficiënt.