side-area-logo

WET BLUE:
STADHUIS, WAALWIJK

Ondersteunen ambities, onderstrepen architectuur

Vraag
Maak een lichtontwerp voor stadhuis van Waalwijk gebaseerd op de economische, ecologische en sociale doelstellingen van de gemeente. Neem de visie van de architect mee en houd rekening met het aspect veiligheid.

Aanpak
Een lichtontwerp dat de ambities van Waalwijk ondersteunt door:

  • Het beeldmerk van Waalwijk: ‘schoenen en leer’ te versterken en daarmee de ondernemers en handelssector te ondersteunen (economisch).
  • De Waalwijkse visie op milieu (Beleidsplan 2011-2018) uit te dragen door inzet terugkeer van de nacht: alleen verlichten van openbare ruimte, wegen, gebouwen en bedrijven waar dit noodzakelijk of wenselijk is voor de veiligheid (ecologisch).
  • Het stadhuis verlichten als baken en herkenningspunt van en voor Waalwijk (sociaal).

En dat de architectuur versterkt door:

  • Kenmerkende lijnen van het gebouw te versterken.
  • Twee gezichten van het gebouw te benadrukken: het gezicht aan de kant van de A59 krachtiger maken en het gezicht aan de kant van de stad meer open en uitnodigend maken.
  • Transparantie gebouw benadrukken door binnen en buiten met elkaar te verbinden.

Het stadhuis wordt statisch en dynamisch verlicht. De statische verlichting is de basis verlichting die ervoor zorgt dat het stadhuis zichtbaar is en de veiligheid rondom het stadhuis vergroot. Daarnaast maken subtiele minuscule lichtpuntjes de lijnen van het gebouw zichtbaar. De lichtpuntjes fonkelen en zijn vanaf veraf op de A59 te zien zonder de veiligheid te verstoren. De dynamische verlichting versterkt het beeldmerk van Waalwijk en betrekt het stadhuis meer bij het centrum. De dynamische verlichting bestaat uit pixels en projecties die:

  1. Het lokale weer visualiseren. Het stadhuis is van iedereen, het weer ook. De temperatuur, luchtvochtigheid en windrichting zijn door middel van intense en minder intense Wet Blue kleuren zichtbaar op zijdes van de toren.
  2. De drukte in het centrum van Waalwijk visualiseren. Hoe bruisender het centrum, hoe meer bewegend de pixels.
  3. Projecties van beelden geïnspireerd op de leer- en schoenenindustrie, maar ook projecties van actuele sociale media posts over Waalwijk maken de voorzijde van het stadhuis meer open en nodigen uit tot interactie.

Het stadhuis van Waalwijk vormt het startpunt van de lichtroute.

Werkzaamheden
Concept en lichtontwerp, programmeren dynamische verlichting, begeleiden installatie.

Milieu
Illuminatie schakelt af na 23.00 uur. Vanwege de veiligheid blijft alleen de functionele verlichting dan aan. Het lichtontwerp is uitgevoerd met led. Led heeft een lange levensduur en een laag energieverbruik.

PROJECT DETAILS

Categorie: openbare ruimte

Opdrachtgever: Gemeente Waalwijk

Status: opgeleverd, december 2014

Locatie: Raadhuisplein en omgeving, Waalwijk

LOCATIE
LEES VERDER

Voor meer informatie over de lichtroute zie
Wet Blue: inschakelen van een nieuwe geschiedenis

MEER WETEN?

Bel 020 – 222 8585 of stuur een mail naar info@arjenvandercruijsen.com

info@arjenvandercruijsen.com
+31 (0) 20 222 85 85